V Poprade budú rekonštruovať park pri stanici, chcú sa vyhnúť výrubu stromov

17.09.2005 Poprad

Poprad 16. septembra (TASR) - Park pri železničnej stanici v Poprade čaká rekonštrukcia. Podľa primátora mesta Antona Danka má železničná stanica pripravený ...
Poprad 16. septembra (TASR) - Park pri železničnej stanici v Poprade čaká rekonštrukcia. Podľa primátora mesta Antona Danka má železničná stanica pripravený projekt rekonštrukcie s vyústením do parku.

V blízkosti parku, ktorý má skôr charakter lesoparku s početnými hniezdami havrana čierneho, je aj autobusová stanica. Preto by sa mal stať dôstojným nástupným centrom do mesta. \"Mojou prioritou je, aby sme nevyrúbali ani jeden strom, pretože zelene v Poprade je veľmi málo, \" konštatoval dnes primátor. Ďalšou z úloh je boj s havranom čiernym. Tieto vtáky dlhé roky znepríjemňujú život Popradčanom a predovšetkým cestujúcim, ktorí prechádzajú cez park na železničnú stanicu.
Havran je chránený živočích. Mesto však dostalo výnimku a plánuje zhadzovať z korún stromov hniezda po tom, čo ich opustia mladé. Robilo sa to aj v minulosti, ale opatrenie sa ukázalo ako neúčinné. Zástupca firmy zameranej na údržbu parkov Martin Magyar navrhol ako spôsob plašenie havranov v čase hniezdenia strieľaním z praku. Stačil by možno týždeň - dva, vtáky by nezahniezdili a hľadali si inú lokalitu. V tejto súvislosti chce hľadať optimálny postup po konzultácii s odborníkmi.
Havran čierny zvyčajne hniezdi v okrajových častiach miest. V Poprade sa však \"zabýval\" aj v centre, v parčíkoch pri múzeu a Obchodnej akadémii.
Projekt rekonštrukcie parku čakajú úpravy. Súvisia so zmenou trás existujúcich chodníkov tak, aby nebol potrebný výrub zelene. Primátor odhadol nutné financie na dva až štyri milióny korún. Pre TASR povedal, že práce by sa mali rozbehnúť na budúci rok. Jarmila Vojtaššáková z Mestského úradu doplnila, že pribudnú kvetinové záhony i drobná architektúra, ako sú nové lavičky či odpadkové koše.
 

Vyberte región

mark